Arzu Kaprol’dan, Antarktika’da Görev Yapan Türk Bilim İnsanlarına Özel Kıyafet

191

2 yıllık bir çalışma sürecinin ardından, Arzu Kaprol, proje partnerleri; Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK Kutup Araştırmaları Merkezi, Bilişim Vadisi, Sun Tekstil Ar-Ge ve İltema Ar-Ge ile birlikte Antarktika’da görev yapan Türk bilim insanları için koruyucu kıyafetler tasarladı.

Türkiye’de giyilebilir teknolojiler alanında yaptığı projelerle adından sıkça bahsettiren İnsan İnovasyon Tasarımcısı Arzu Kaprol, TSK ve F1 pilotlarından sonra, Türkiye’nin en önemli değerlerinden birinin daha kıyafetlerini tasarlamanın heyecan ve gururunu yaşıyor.

Arzu Kaprol’dan, Antarktika’da Görev Yapan Türk Bilim İnsanlarına Özel Kıyafet

Antarktika’da görev yapan Türk bilim insanları için tasarlanan bu performans kıyafetinin detaylarını da paylaşan Kaprol, projede edindiği değerli öğretilere de yer verdi: “Tasarımın bir giysiden öte yaşam bedenini saran inovasyon düşüncesi olduğunu bilerek tasarlamak, benim tasarıma olduğu kadar yaşama da bakış açım. Bu alanda edindiğim ve dünyadan farklı teknolojileri öğrenmeme fırsat veren iş birlikleri, teknolojik giyim alanında, üniforma ve sağlık teknolojilerinde, bilim insanları ile yapılan projelerde, ekstrem alanlarda kullanılacak koruyucu giysiler ve şov alanlarında, hologram teknolojilerde, akıllı giysilerin yaratılmasında en büyük yol göstericilerim oldu.”

Ankara’dan Antarktika’ya Yolculuk

Antarktika’da görev yapan Türk bilim insanları için tasarlanan bu performans kıyafetinin ana çıkış malzemelerinden biri ise; Ankara keçisinin benzersiz tüy yapısı. Kendi içerisinde bulunan UV filtreleri, hava ve su geçirmez kumaş üretimine sağladığı alt yapı bu performans kıyafetinde değerlendiriliyor. Ankara keçisinin yününün rehabilite edilerek endüstriyel üretime uyarlama süreci ise henüz çalışma aşamasında.

Kendi Kendini Temizleyebilen, Hayati Değerlere Göre Hareket Eden, Rahat Kıyafetler

Gezegenimizin en zorlu şartlarında araştırma görevlerine devam eden bilim insanları için tasarlanan bu kıyafetin, tüm hava koşullarına karşı korunmasının yanı sıra, terletmeme, üşütmeme, nemi dışarı atma ve rahat hareket etme özelliklerini taşıması, tasarımının kalbinde yer aldı.

Kolay temizlenen ve nefes alan kumaş kullanımıyla, bilim insanların hayatını kolaylaştıran kıyafet, iç yapısında yer alan yaşam verileri takip sensörü ve ısıtıcılı acil durum panelleri sayesinde kişilerin hayati değerlerini kontrol altında tutabiliyor ve bilgi verebiliyor.  Detaylarda özgünleşen tasarımıyla fark yaratan Arzu Kaprol’un bu tasarımında, içte gizli olarak yer alan

Türk Bayrağı ve konumlandırması ise, binlerce kilometre uzaklıktaki bilim insanlarını Türkiye’ye, sevdiklerine, ana karalarına bağlıyor.

Tekstil Tasarımdan İnovasyona Uzanan Bir Süreç

Yaklaşık 20 yıldır tekstil tasarım inovasyon alanında giyilebilir teknolojiler tasarlamaya devam eden Arzu Kaprol, bu alandaki bilgi birikimi ve deneyimini, geçtiğimiz yıllar içerisinde Türkiye dışına da taşıdı. Türk Silahlı Kuvvetlerinin üniformasını da tasarlayan Kaprol, aynı zamanda Katar Ordusu, Özbek Ordusu, Azerbaycan Ordusu gibi birçok değerli ülkenin liderleriyle de çalışma fırsatı buldu.

Bilişim Vadisi Giyilebilir Teknolojiler koordinatörü olan Arzu Kaprol, aynı zamanda Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği yönetim kurulu ve YASTED (Yaşam Bilimleri ve Sağlıkta Bilişim Teknolojileri Derneği) Başkanlığı görevlerini de yürütüyor. Bu projede başkanı olduğu Yasted Derneği de, sağlık alanında giyilebilir teknolojiler adına destek sağladı.