Magnezyum eksikliği belirtileri ve magnezyumun önemi

1044
Magnezyum eksikliği

Yapılan araştırmalara göre batı tarzı beslenme yani et ve fast food ağırlıklı beslenme düzeni olan kişilerin %75’inde magnezyum eksikliği mevcut. Magnezyum, çekirdekler, kuruyemişler, fındıklar ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. Fakat bu besinlerdeki magnezyum oranının da gün geçtikçe azaldığı belirtiliyor. 600’den fazla metabolik reaksiyonda önemli göreve sahip magnezyum eksikliği belirtileri neler?

Düzensiz kalp ritmi

Magnezyum kan basıncı için önemli bir mineraldir. Ani ölüm nedenlerinden olan düzensiz kalp ritmini önler. Yüksek alkol alımını takip eden günde ani ölüm sebeplerinden biri de alkolün vücuttaki magnezyum miktarını azaltmasıdır. Düzensiz kalp ritmi magnezyum eksikliği belirtisi olabilir. Kalp ritminizde bir değişiklik fark ediyorsanız bir uzmana görünmeli ve magnezyum eksikliği olup olmadığını öğrenmelisiniz.

Anksiyete ve uyku sorunları

Magnezyum anksiyete savaşçısıdır ve sağlıklı bir uyku uyumanızı sağlar. Yapılan araştırmalara göre magnezyum, bağırsaklarda bulunan ve vücudun serotonin yani mutluluk hormonu üretmesini sağlayan bakteriler için çok önemli. Dolayısıyla magnezyum eksikliği anksiyete bozukluğu ve uyku sorunlarını beraberinde getirebilir.

İlgili yazı: Aronia ekstresi faydaları nelerdir?

Bağışıklık sistemi zayıflığı

Magnezyum eksikliğinde vücuttaki D vitamini oranı azalır ve sonucunda bağışıklık sistemi zayıflar. Kalbi koruyan ve bağışıklığı destekleyen bir vitamin olan D vitamini ile magnezyum ilişkisi sağlık vücut için önemlidir.

Kemik sağlığı sorunları

Bazı araştırmalar magnezyumun kemikler için kalsiyumdan daha önemli olabileceğini gösteriyor. Çünkü magnezyum, D vitamininin kemik yoğunluğunu desteklemesini sağlıyor ve kalsiyum eksikliğini azaltıyor.

Magnezyum ne şekilde alınmalı?

Magnezyum pek çok formda alınabilir ancak hepsi bağırsaklar tarafından rahat bir şekilde sindirilemez. Sindirilmeyen magnezyum ishale neden olabilir ve vücuda pek faydası yoktur. Magnezyum takviyesi kullanacakların magnezyum glisinat türünü kullanması öneriliyor. Vücut için biyoyararlılığı düşünüldüğünde en doğru magnezyum takviyesi türü bu. Dolayısıyla magnezyum takviyesi alacaksınız öncelikle bir doktora danışmalı, eksiklik olup olmadığını tespit etmeli ve uzmanın önerisi dahilinde kullanmalısınız.

Fazla magnezyum zararlı mı?

Fazla magnezyum kullanmanın bazı etkileri ve zararları vardır. Magnezyum fazlalığının bir numaralı belirtisi ishaldir. Sonrasında kandaki magnezyum miktarının artışına bağlı olarak tansiyon düşebilir, kaslarda zayıflık ve yorgunluk ortaya çıkabilir.

Magnezyum fazlalığı bazı hastalıkların da belirtisi olabilir. Yani fazla magnezyum takviyesi almasanız bile vücudunuzdaki magnezyum miktarı fazla olabilir. Magnezyum fazlalığı hangi hastalıkların belirtisidir?

  • Böbrek yetmezliği
  • Hipotiroidizm
  • Diyabetik asidoz
  • Adrenalektomi
  • Addison Hastalığı
  • Kronik ve akut böbrek rahatsızlıkları
  • Hemoliz

Magnezyum içeren besinler

Pirinç veya buğday köpeği, adaçayı, nane fesleğen, ay çekirdeği ve kabak çekirdeği, bademini, bulgur, susam, ceviz, kuru bezelye, soya fasulyesi, ıspanak, kuru kayısı, antepfıstığı, nohut ve yulaf magnezyum içeren besinlerdir.

Pratikse

Facebook ve Instagram hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın.