Koronavirüs salgınının önlenmesi için dikkat edilmesi gerekenler

705

Gıda Aydınlatma Platformu, koronavirüs salgınını ülkece en az zararla atlatabilmek için önceliklerin hastalığın yayılmasını önlemek ve bağışıklık sistemini güçlü tutmak olduğunu bildirdi.

Gıda Aydınlatma Platformu, son dönemde gündemi etkisi altına alan koronavirüs salgını ile ilgili bildirimde bulundu. Geçtiğimiz hafta İstanbul’da düzenlenen 3. Gıda ve Beslenme Bienali’nin ardından yapılan açıklamada, bilgi kirliliğinin bu konuda da etkisini gösterdiği, platform olarak mevcut bilimsel verilerin değerlendirildiği ve bazı önerileri pekiştirmenin uygun olacağı belirtildi.

Birinci öncelik: Hastalığın yayılmasını önlemek

Gıda Aydınlatma Platformu açıklamasında birinci önceliğin hastalığın yayılmasının önlenmesi olduğu vurgulanarak, bu konunun öncelikle önümüzdeki günlerde hastanelerin yükünün hafifletilmesi, test ve aşı geliştirme çalışmalarına zaman kazandırılması, hastalık etkeni koronavirüsün doğal süreçte zayıflamasının sağlanması adına önem taşıdığı belirtildi. Açıklamada bulaşma riskine karşı öncelikle başka kişilerle temastan kaçınılması, kaçınılamayacak durumlarda ise hijyen kurallarına dikkat edilmesinin gerektiği bildirildi.

İzolasyon fedakarlığı şart

Platform tarafından yapılan açıklamada; koronavirüsün ortalama 14 gün belirti göstermeden kişinin vücudunda barınabildiği göz önüne alındığına, ülkemizde hastanelerde yoğunluk yaşanacak bir sürece yaklaşıldığı, bu nedenle salgının seyrine göre önümüzdeki 1-2 hafta boyunca kişinin kendisini izole etmesinin, kalabalık ortamlarda bulunmaktan kaçınmanın, başkaları ile teması minimuma indirmenin, hastalığın yayılması riskini en aza indirmek açısından büyük önem taşıdığı belirtildi.

Hijyene her zamankinden fazla dikkat edilmeli

Hastalığın taşıyıcı ya da hasta kişilerin ağız ve burun sıvıları ile yayılıyor olması nedeniyle, öksürür ya da hapşırırken ağzın tek kullanımlık kağıt peçete veya mendille, eğer bu yoksa dirseğin içi ile kapatılmasının önerildiği açıklamada, yüzeylere yapışmış olabilecek koronavirüsün ele, oradan da ağız, burun veya göz yoluyla kişiye bulaşmasının önlenmesi için el hijyenine hassasiyet gösterilmesinin, ellerin tüm yüzeyi kapsayacak şekilde en az 20 saniye sabunla yıkanması veya dezenfekte edilmesinin de hastalığın yayılmasını yavaşlatacak önlemlerden biri olduğu bildirildi.

İkinci öncelik: Bağışıklık sistemini güçlü tutmak

Gıda Aydınlatma Platformu, açıklamasında doğru beslenme ile bağışıklık sisteminin güçlü tutulması gereğine de işaret etti:

“Bağışıklık sisteminin güçlü olması, koronavirüs ile temas edildiğinde hasta olmak veya olmamak, hasta olunursa kritik bir duruma gelmek veya gelmemek arasındaki ayrımı belirleyen en önemli ögedir. Yaş ve cinsiyetten bağımsız olarak bağışıklığı olumlu yönde etkilediği bilinen doğru beslenme, güçlü bir ruh sağlığı ile iç içedir ve birbirini desteklemektedir.”

Antioksidan yüklü tarhana

Açıklamada hayatın tüm evrelerinde doğru beslenmeye özen göstermek gerektiği, özellikle bu kritik günlerde bu konunun daha da önemli hale geldiği, antioksidan içeriği yüksek gıdaların tüketimi bağışıklık sistemini güçlendirecek etki göstereceği belirtilirken, bunun için ise çok uzağa gitmeye gerek olmadığı, örneğin geleneksel gıdalarımızdan fermente bir ürün olan tarhananın, içeriğindeki biber ve domates sayesinde yüksek miktarda antioksidan özelliğe sahip olduğu kaydedildi.

Platform açıklamasında kuru baklagillerin bileşiminde mevcut lektin bileşeni ile patlıcan, kırmızı biber, domates gibi patlıcangiller familyasından sebzelerin koruyucu etki gösterebileceği, ayrıca yine geleneksel ürünümüz olan yoğurdun da bağışıklık sistemini güçlendiren bir diğer gıda olduğu hatırlatıldı.

Açıklamada yakın zamanda ‘’Academy of Nutrition and Dietetics‘’ tarafından koronavirüs ile ilgili yayınlanan bir yazıya da atıfta bulunuldu. Buna göre Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) koronavirüs ile ilgili aşı çalışmalarının devam ettiği, ancak bu virüsle ilgili tedavi edici, önleyici gıda takviyeleri (supplement) ya da kürlerin olmadığı, bu tür iddialar ortaya koyan test edilmemiş ürünler için takipte olduğu, hatta bu tür asılsız iddiaların sağlığı olumsuz etkileyeceği ifade edildi.

FDA’nın, koronavirüs ile ilgili çalışmaların yetersiz olduğu ve virüse ilişkin bilinmeyen hususlar bulunduğu gerekçesiyle supplement önerilmesinden kaçınılması gerektiği, zira fayda beklerken zarar görülebileceği yönündeki uyarısına da yer verilen açıklamaya şöyle devam edildi:

Ambalajlı gıdalar tercih edilmeli

“Göz ardı edilmemesi gereken bir diğer konu da gıda hijyenidir. Etlerin iyi pişirilmesi, sebze ve meyvelerin dikkatlice yıkanarak yenilmesi, bu dönemde organizmayı başka enfeksiyonlardan koruyacaktır. Açıkta satılan gıdalardan uzak durulması, ambalajlı ve etiketli gıda tüketilmesi hijyen açısından gerekliliktir. Bu bağlamda sağlığınızı korumak adına özellikle bu kritik dönemde pastörize ya da uzun ömürlü süt tüketiminin tercih edilmesi de ayrıca önemlidir.

Doğru beslenme haricinde, evde de olsa yapılabilecek rutin işler veya programlı aktivitelerle fiziksel olarak zinde kalmak ve tüm bunların yanında moralimizi yüksek tutarak ülkemizin ve dünyanın bu zorlu günleri atlatacağına inanmak, bağışıklık sisteminin olabildiğince güçlü kalmasına yardımcı olacak tamamlayıcı unsurlardır.”

Uyarılar halkımızca dikkate alınmalı

“Bugünlerde unutulmaması gereken en önemli şey yapılanan uyarıların dikkate alınması sayesinde birçok kişinin hayatının kurtarılabileceğidir. Gıda Aydınlatma Platformu olarak halkımızın bu konuda üst düzey hassasiyet göstereceğine inanıyor, içinde bulunulan süreçte başta sağlık çalışanları olmak üzere tüm yetkililere kolaylıklar diliyoruz. Evde sağlıklı kalmanız dileklerimizle.”