Klostrofobi nedir? Nasıl geçer?

1352

Klostrofobi nedir? Klostrofobi nasıl geçer? İşte klostrofobi hastalığı ile ilgili bilinmesi gerekenler…

Klostrofobi kişinin kapalı alanlarda kalma korkusu olarak tanımlanan psikolojik bir rahatsızlıktır. Klostrofobi sorunu olan kişiler asansör, tünel, metro ve tuvalet gibi yerlere girmekten ya da bu yerlerde zaman geçirmekten endişe duyar. Bu gibi alanlardan uzak durmak da klostrofobi sorununu çözmez aksine daha kötü duruma getirir.

Klostrofobi sorunu olan bazı kişilerde anksiyete ve panik atak gibi sağlık sorunları da görülebilir. Klostrofobisi olan kişilerin temel endişesi kaybolma korkusudur.

Klostrofobi hastalığını tetikleyen sorunlar nelerdir?

Birçok durum ya da ruh sağlığı gibi faktörler klostrofobiyi tetikleyebilir. Kişinin hiç yaşamadığı bir durum üzerinde fazla düşünmesi bile klostrofobiye yol açabilir. Klostrofobi hastalığını tetikleyen yaygın sebepler şu şekildedir:

Asansör
Tünel
Metro gibi yeraltı ulaşım araçları
Otomatik kilit sistemi olan arabalar
Araba yıkama cihazları
Soyunma odaları
Camı açılamayan otel odaları
Uçaklar

Son 6 ayda kapalı alanda ya da kalabalıkta olma konusunda çekinceleri olan ve böyle yerlerden uzak duran kişilerin klostrofobi sorunu olduğu kabul edilir.

Klostrofobi belirtileri nelerdir?

Klostrofobi hastalığı olan kişilerde sıklıkla panik atak görülür, korku ve stres bu soruna eşlik eder. Anksiyete belirtileri ortaya çıkabilir. Panik atağın tetiklenmesi durumunda aşağıda yazılı durumlar görülebilir:

Terleme
Titreme
Ateş
Nefes almada zorluk
Boğulma hissi
Kalp atım hızında artış
Göğüs bölgesinde ağrı
Midede kelebekler uçuyor hissi
Hasta hissetme
Baş ağrısı ve baş dönmesi
Ağızda kuruluk
Tuvalet ihtiyacı
Kulakta çınlama
Kafa karışıklığı
Kontrolü kaybetme korkusu
Bayılma korkusu
Korku hissi
Ölüm korkusu

Klostrofobi hastalığının sebepleri nelerdir?

Klostrofobi genellikle çocukluk döneminde yaşanan travmatik bir olayın sonucudur. Çocukluk çağında aşağıda yazılı durumlarla karşılaşmış yetişkinlerde klostrofobi tetiklenebilir:

Kapalı alanda kalmış ya da zorla tutulmuş olmak
Zorbalığa ya da şiddete maruz kalmak
Aile bireylerinde klostrofobi sorunu olması

Klostrofobi türbülansa giren uçak ya da metro gibi taşıtlarda mahsur kalmak gibi sebeplerden dolayı da ortaya çıkabilir.

Klostrofobi nasıl tedavi edilir?

Klostrofobi hastalığı olan kişiler bu durumun genellikle farkındadır. Klostrofobi sorunu olan çok sayıda kişi hastalığının tedavisi için herhangi bir sağlık kuruluşuna başvurmayı tercih etmemektedir. Fakat klostrofobi sorunu olan kişilerin mutlaka alanında uzman bir sağlık danışmanına başvurması gerekmektedir.

Klostrofobi tedavisi için genellikle korkuya sebep olan faktörün üzerine gidilir.