Ergenlik gecikmesi neden olur?

852

Ne kadar geç olursa o kadar iyidir demeyin! Özellikle kız çocuklarında ergenliğe girme dönemi gecikirse, doktora başvurmakta geç kalmamanız gerekir. Çocuğun ergenliğe girip girmediği nasıl anlaşılır ve ergenlik gecikmesi neden olur konusu dikkate alınması gereken bir konudur.

Peki ergenlik gecikmesi neden olur?

Günümüzde her 100 gençten birinde meydana gelen ergenlik gecikmesi, ihmale gelmemesi gereken bir durumdur.

Normal süreçte 9-10 yaşlarında başlayıp 18 yaşına kadar devam edebilen ergenlik çocukluktan genç kızlığa atılan bir adımdır. Bu dönemde gençlerde bedensel ve ruhsal değişimler gözlemlenir. Sağlıklı bir kadın olabilmeleri için önem taşıyan ergenlik döneminde üreme organları vücuda hormonel sinyaller verir. Kişiler bu dönemi kendileri oluşturmaz ancak vücutları hazır olduğunda girerler. Kızlarda bu süre erkeklere oranla iki yıl daha erken başlar.

Regl kanamaları 9-16 yaşları arasında başlar. Eğer gerektiği kadar sağlıklı beslenmiyor, çok ağır spor yapıyorsa regl kanaması biraz gecikebilir. Ancak belirtilen yaş sınırına yaklaştıysa, geçtiyse ve hala regl olmadıysa bir doktora başvurulmalıdır.

-Gecikmelerdeki en etkin neden genetik faktörlerdir. Araştırmalar ergenliğe geç giren bireylerin ailelerinde de en az bir kişinin geç girdiği görülmüştür.
Böbrek hastalığı, astım gibi kronik rahatsızlığa sahip olan gençte yine ergenlik gecikmesi yaşanır.
Beslenme bozukluğu yaşaan, aşırı zayıf ve aşırı kilolu olan genlerde görülür.
– Bununla birlikte genetik rahatsızlıklar, tiroid bezlerindeki bozukluklar ergenlik gecikmesine sebep olur.