Biberon temizleme nasıl yapılır?

1459

Yeni bir annenin bebeği ile yakın bir bağ kurmasının en iyi yolu emzirmektir. Ancak er ya da geç bebeğinizi beslemek için başka alternatiflere geçmek zorunda kalacaksınız. Emzirmek, anne sütünüz azaldığında, hastalık sıkıntısı çekiyorsanız veya doğum izninizin sonuna yaklaştığınızda ve iş ile ev arasında gidip gelmek zorunda kaldığınızda oldukça sıkıntılı hale gelebilir. Peki biberon ile beslerken biberon temizleme konusunda nelere dikkat etmelisiniz?

Kaynar su ile biberon temizleme

Kaynar su yoluyla sterilizasyonun arkasındaki mekanizma, yıkama sonrası kalan bakterileri öldürecek kadar sıcaklığın yükseltilmesiyle çalışır. Bu belki de en basit sterilizasyon şeklidir ve herhangi bir özel ekipman gerektirmez. Bu yöntemin işe yaraması için tek ihtiyacınız olan basit bir mutfak tavası veya tencere ve temiz sudur.

Bununla birlikte, bu yönteme devam etmeden önce, sterilize etmek istediğiniz biberonun kaynatılmasının güvenli olduğundan emin olun. Kaynamaya dayanıklı ise kaynar su ile biberon temizleme yapabilirsiniz.

  1. Yeterli büyüklükte bir tencereyi sterilize etmeyi düşündüğünüz biberonu veya beslenme şişesini kaplayacak kadar su ile doldurun.
  2. Yeni yıkanmış biberonun içine hava kabarcığı kalmayacak şekilde daldırın.
  3. Tencereyi neredeyse su yüzeyine değecek kadar ağır bir tabak veya kapakla kapatın.
  4. Suyu kaynatın.
  5. Suyu en az 10 dakika kaynatın ve ocağı kapatmayı unutmamak için bir zamanlayıcı ayarlayın. Malum bebekli evlerde dikkat dağıtabilecek pek çok şey yaşanabilir 🙂
  6. Şişeyi hemen hazırlamayı planlıyorsanız, önceden ellerinizi ve mutfak yüzeyini temizleyin. Aslında, sterilize edilmiş herhangi bir ekipmana dokunmadan önce ellerinizi dezenfekte etmeniz ne olursa olsun zorunludur.
  7. Biberonu tencereden çıkarmak için sterilize maşa kullanın. Bunun için maşayı kaynarken suya daldırıp bir süre bekletmek isteyebilirsiniz.
  8. Biberonu çıkarır çıkarmaz kapakları ve emzikleri hemen şişelerin üzerine monte edin.
    Sterilizasyondan hemen sonra kullanmanız gerekiyorsa, damlayan sudan kurtulmak için şişeyi sallayın.
  9. Acil bir durum yoksa, fazla sudan kurtulmak için şişeyi kuru, temiz bir bezin üzerine baş aşağı veya tencerenin ters çevirilmiş kapağına koyun ve havayla kurumaya bırakın.
  10. Kuruduktan sonra, kontaminasyonu önlemek için biberonları temiz bir kapta meme başı ile buzdolabında saklayın.

Kaynar suda biberon temizliği epey kolay bir yöntemdir ancak ellerinizin temiz olduğuna dikkat etmek önemlidir.

İlgili yazı: 50 yaşından sonra tüp bebek şansı azalır mı?